Go to content Go to menu

Sposoby parzenia kawy

wtorek, sierpień 10, 2010

Kawa, odkąd tylko została poznana w Europie i okazało się, jak łatwo dzięki niej można pobudzić organizm albo nie spać przez wiele kolejnych godzin, stała się ulubionym napojem całej rzeszy ludzi. Przez bardzo wiele lat, od kiedy nauczono się zbierać owoce kawowca i odpowiednio prażyć je tak, by wydobyć z nich jak najwięcej aromatu, rozwinęły się dwie metody parzenia kawy.

Jedna z nich to tradycyjne parzenie kawy: gotujemy wodę aż zacznie wrzeć, a następnie zalewamy tym wrzątkiem zmielone ziarna kawy. Druga metoda, która wymaga małej inwestycji w stosowne urządzenie, to parzenie przy pomocy ekspresu. W odpowiednie miejsce wsypuje się tam kawę, która może być zmielona, nalewamy wodę, włączamy, a ekspres wylewa nam gotową, zaparzoną świeżo kawę.