Go to content Go to menu

Kawa: mielona czy ziarnista?

wtorek, sierpień 10, 2010

Kawa ma bardzo bogatą historię. Znana jest od wielu lat, a import ziaren tej rośliny z krajów Ameryki Południowej kwitnie na wielką skalę. Kawę pija się dzisiaj z najróżniejszych naczyń, parzy się ją na najróżniejsze sposoby. Znane są napoje oparte na naparze z kawy z mlekiem, cukrem, alkoholem, kawa latte, kawa espresso, kawa cappuccino i wiele innych.

Istnieje też o wiele bardziej zasadniczy problem: czy wybrać kawę ziarnistą, czy mieloną? Zalety i wady są oczywiste – przed zaparzeniem kawy ziarnistej trzeba ją najpierw zemleć we własnym zakresie, natomiast kawa mielona potrafi być, po tygodniach spędzonych na półce sklepowej, stracić cały aromat. Decyzja, jaki rodzaj wybrać, musi być indywidualna i oparta na gustach oraz potrzebach pijącego.

Dodawanie komentarza

Aby dodać komentarz, wypełnij formularz poniżej.

Twoje dane





Dodaj komentarz