Go to content Go to menu

Kawa - historia i pochodzenie rośliny

wtorek, sierpień 10, 2010

ekspreswawpl-kawa.jpg Kawa to napój, który znają chyba wszyscy. Kawa jest jeszcze łatwiej dostępna niż herbata, pobudza znacznie gwałtowniej niż ona i na większość ludzi działa przez dłuższy czas. Skąd ten niezwykle popularny napój wziął się na naszych stołach?

Kawa podobno wykorzystywana była już w Etiopii, gdzie zjadano owoce z masłem i solą. Stamtąd kupcy arabscy przewieźli pierwsze nasiona kawy do Jemenu, gdzie została najprawdopodobniej opracowana metoda prażenia i mielenia kawy tak, by napój miał najlepszy smak i działanie na organizm. Jemen do dzisiaj słynie z najlepszej kawy. Legendy mówią o pasterzu, który spostrzegł, że jego owce są nadzwyczajnie pobudzone. Spróbował on owoców, które jadły owce i tak poznał jego działanie, a kawa stała się znana.

Dodawanie komentarza

Aby dodać komentarz, wypełnij formularz poniżej.

Twoje dane





Dodaj komentarz